Föreläsningar

Med boken som vapen eller Läsning som lust, last eller plåga eller Hur får man dom att sluta läsa fantasy?
Varför är det viktigt att läsa? Jag berättar vad böcker och högläsning spelar för roll i språkutvecklingen och för läs- och skrivlust, empati och självkänsla. Konkreta fakta som presenteras på ett lättfattligt sätt och vävs samman med exempel på olika sidor i bokläsandet.
 
Hur man kan inspirera barn och unga att läsa? Hur ser de olika drivkrafterna in i läsandet: underhållning, verklighetsflykt, identifikation, historiskt intresse. Ska man styra barns bokval? Hur förhåller man sig till en unge som bara vill läsa skräckböcker till exempel? Eller en som aldrig läser ut en bok? Pedagogiska knorrar och metodiktips.

Vem är Sonya Hartnett?
En presentation av 2008 års mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Få insikt i ALMA-juryns arbete och möt ett spännande och originellt författarskap. Hittills finns två titlar översatta till svenska: Skuggan av den randiga vargen och Jag är djävulen.

Läs mer på www.alma.se

Bilderbokens mångfald och möjligheter
Bilderboken som pedagogiskt redskap, baskunskap för förskolepersonal och andra bilderboksintresserade. Hur väljer man böcker? En genomgång av tematik och form och olika ingångar till bilderboken, vill man jobba med språk och begrepp, eller empati: vänskap och utanförskap och olikheter, eller…? Möjligheterna är oändliga.

Hur arbetar en illustratör? Kombinera föreläsningen med att möta en bilderboksmakare som arbetar med andras och egna texter i ett samtal som belyser den konstnärliga processen. Tidigare samarbeten: Maria Jönsson,  Thomas Halling och Kristina Digman.

Sagostundens När?Var?Hur?
Större barngrupper gör stökigare sagostunder. Bokovana barn ger kortare sagostunder. Vad kan man göra? En praktisk och metodisk genomgång av hur man på förskolan skapar en bättre läsmiljö. Jag föreläser gärna tillsammans med förskollärare Ingrid Aulin-Larsson .

Båda de ovanstående föreläsningarna kan med fördel kombineras med varandra eller med Varför är det viktigt att läsa?, min basövning.

Vad är fantasy?
Historik, influenser, typiska drag och genrevariationer. Hur förhåller sig klassiker som Narnia och Sagan om ringen till mindre kända storheter som Alan Garner eller ALMA-pristagaren Philip Pullman? Varför läser man fantasy? Vad är weird fantasy eller dark fantasy? Mitt varmaste hjärteområde. Dels för att jag är passionerad fantasyläsare, dels för att det är en genre som många unga läser som förmedlarna behöver kunna mer om. Allt från barnfantasy till vuxenserier plus lite film berörs, musik spelas och du får höra The Masters Voice, J.R.R Tolkien läser alviska och entiska.

 
Från vampyrer till seriemördare – om skräcklitteratur och gotiska romaner
 
Skräck lockar i film och böcker. Var kommer skräcklitteraturen ifrån? Varför läser vi skräck?  Möt vampyrer, spöken och gengångare från 1800-tal till nutid, med författare som Inger Edelfeldt, Mikael Niemi, Neil Gaiman, Clive Barker och Tim Burton och ta en titt på japansk skräckmanga. En föreläsning som ger läsinspiration, metodiska tips och genrekunskap med exempel från nyutgiven ungdomslitteratur.


Alla Tiders Klassiker
1984-1994 togs det fram hundra klassiker för skolan, högstadiet och gymnasiet, som finns tillgängliga till ett lågt pris genom Natur & Kultur. Nu arbetar jag tillsammans med tio andra i en grupp som på Kulturrådets uppdrag ska välja ytterligare femtio titlar som ska spegla hela världens litteratur. Vilka böcker är valda? Vilka titlar diskuterar vi? Hur kan man jobba med dem? Kan verkligen svenska ungdomar läsa en latinamerikansk roman från 1800-talet? Eller en afrikansk kärlekshistoria? Varför ska man alls läsa klassiker? En inspirerande introduktion. Läs mer.
 
Skönlitteratur på bibliotek
En inspirationsföreläsning för bibliotek som vill arbeta mer med förmedling av skönlitteratur för unga och vuxna. Vad är det för skillnad på läsfrämjande och litteraturförmedling? Hur kan man göra skönlitteraturavdelningen på biblioteket mer inbjudande? Var hittar man samarbetspartners och sponsorer? Vilka vill vi nå? Alla, eller…?

Se på boken med nya glasögon
Läsfrämjarens, kritikerns, pedagogens och teoretikerns olika perspektiv på barn- och ungdomslitteratur. Synsätt och metodik för att tänka, tala och skriva om böcker.

Nöjd åhörarröst augusti 2007:

”Tack för detta, det var ju en fantastisk föreläsning i Staffanstorp förra veckan som väckte mycken mersmak. ”
Gunnel Olsson / SBC Lund

Föredrag
 

Kodnamn Hängmatta/Soffa
En sommarlätt alternativt vintermysig litterär betraktelse över faror och passioner i livet och litteraturen

Bibliotekaren vs vampyren – från arg tant till våt dröm
En underhållande men allvarligt menad betraktelse över bibliotekariens yrkesroll, vad skönlitteraturen och bibliotekarien spelar för roll för läsaren, på biblioteket och i litteraturen. Kombineras med fördel med föreläsningen ”Skönlitteratur på bibliotek” till en matig halvdag med liten work-shop.


Priser
Arvoden föreläsningar
60-90 minuter 7 500 kr
Halvdag 9 500 kr
Föreläsning 2 x 45-60 min tills m författare/illustratör enl förslag 5 500 kr/pers
Heldag 12 500 kr
Föredrag eller bokpresentation 5500 kr
Priserna inkluderar sociala avgifter 32.42 %. Moms tillkommer.
Resor, eventuella hotellkostnader och traktamente vid övernattning tillkommer.